Kansainväliseen käyttöön tarkoitettu ammatillisen tutkintotodistuksen liite antaa tietoa tutkinnostasi ja ammattipätevyydestäsi.

Ammatillisen tutkintotodistuksen liite

Ammatillisen tutkintotodistuksen liitteessä (Europass Certificate Supplement) annetaan perustietoa opintojen sisällöstä ja niiden tuottamasta ammattitaidosta. Tämä auttaa työnantajaa myös ulkomailla arvioimaan ammattipätevyyttäsi.
Liite sisältää lisäksi tietoa tutkinnon tasosta ja suoritustavasta, tutkinnon antamasta ammatillisesta pätevyydestä ja osaamisesta sekä jatko-opintokelpoisuudesta.


Ammatillisen tutkintotodistuksen liitettä voi käyttää henkilö, jolla on ammatillinen tutkintotodistus.

Mistä ammatillisen tutkintotodistuksen liitteen voi saada?


Ammatillisen tutkintotodistuksen liitteen saat omasta oppilaitoksestasi. Oppilaitoksilla on velvollisuus antaa liite pyynnöstä. Voit myös tulostaa Europass-ammatillisen tutkintotodistuksen liitteen itse Opetushallituksen verkkosivuilta. Ohjeet tutkinnoittain:

1. Ammatilliset perustutkinnot 1.8.2018 asti

Jos olet perustutkinto-opiskelija ja valmistunut edellisten tutkintojen perusteiden mukaisesti (vuonna 2011 tai myöhemmin 1.8.2018 asti), löydät tarvitsemasi kansainväliseen käyttöön tarkoitetun liitteen Opetushallituksen verkkosivuilta tutkintojen perusteiden yhteydestä:

1.8.2018 jälkeen voimaan tulleiden perusteiden mukaisesti valmistuvat löytävät liitteen ePerusteet-palvelusta.

2. Ammatti- ja erikoisammattitutkinnot

Jos tarvitset ammatti- tai erikoisammattitutkintojen Europass-liitteitä, löydät ne alla olevista linkeistä koulutusalojen mukaan lajiteltuina.

Huom! Jos tiedät tutkinnon nimen, voit etsiä oikean Europass-liitteen helposti Ctrl + f -hakutoiminnon avulla.

3. Vanhat tutkinnot: sekä perus-, että ammatti- ja erikoisammattitutkinnot

1999 – 2001 voimaan tulleiden tutkinnonperusteiden mukaisille tutkinnoille on laadittu Europass-liitteet. Löydät ne arkistotietokannasta:

Voit myös tiedustella liitettä Europass-keskukselta.

Tätä vanhemmille tutkinnoille ei ole Europass-liitettä. Tarvittaessa Opetushallitukselta voi hakea asiantuntijalausuntoa kansainväliseen käyttöön:

Koulutusjärjestelmän kuvaus

Ammatillisen koulutusjärjestelmän kuvaus auttaa sijoittamaan suomalaisen tutkinnon kansalliseen järjestelmään. Kuvaus voidaan liittää ammatillisen tutkintotodistuksen Certificate Supplement -liitteeseen:

(document)