Kerro missä onnistuit, kiitä siitä itseäsi ja seuraa motivaatiota

– siinä resepti oman osaamisen tunnistamiseen

Tuntuuko, että työkokemus on kuin sekavaa mössöä, jonka seasta on vaikea nostaa esille omaa osaamistaan tai vahvuuksia? Tunnista taitosi ja kirkasta vahvuutesi jutun vinkkien avulla. Europassin Tarinat-osiossa on julkaistu kolme juttua urapolkuaan suunnitteleville työnhakijoille.Nainen nauttii vuoristomaisemasta.

Tuntuuko, että työkokemus on kuin sekavaa mössöä, jonka seasta on vaikea nostaa esille omaa osaamistaan tai vahvuuksia? Työnhakutilanteessa tarvittaisiinkin taitoa oman osaamisen tunnistamiseen ja sen sanoittamiseen.

Työnantajat haluavat tietää, millaisia osaamisen jyviä, kirkkaita kiviä sekä hiomattomia timantteja työnhakija on kerännyt urapolullaan. Kun tuntee omat taitonsa, tietää myös, mitä tarjota työnantajalle.

Mies ja nainen ihailevat maisemaa vuoristossa kädet ojennettuina.

Muistele onnistumisia

Aloitetaan siitä, mikä on sinun mielestä parasta. Mieti siis tilannetta, jossa olet onnistunut. Mikä oli todellakin parasta? Tilanne voi olla työ- tai opiskelukokemus tai harrastuksissa tapahtunut asia.

Ihmismieli valitettavan helposti muistaa vain kömmähdykset jättäen onnistumiset varjoon. Onnistumisia kannattaakin muistella aktiivisesti, sillä se vahvistaa itsetuntoa ja -luottamusta. Onnistuessasi olet käyttänyt vahvuuksiasi.

Onnistuminen ei vaadi huippusuoritusta

Onnistuminen ei tarkoita erityisen suurta ja merkittävää, vaan sellaista asiaa, josta sinulle jäi hyvä mieli tai josta olet ylpeä. Liian usein kuvitellaan, että onnistuminen on huippusuoritus, joka saavutetaan vain äärimmäisen ponnistelun jälkeen.

Itsensä haastaminen on muotia, mutta se on johtanut vääristyneeseen mielikuvaan, että aina pitäisi ylittää itsensä.
Onnistumisen ei tarvitse olla aina vaikeaa. Omia vahvuuksia kannattaa enemmin hahmottaa sitä kautta, mikä on sinulle helppoa tai luontaista. Helppous ei tarkoita riman alitusta, vaan sitä, että olet hyvä.

Analysoi onnistuminen ja kiitä itseäsi

Jaa onnistumisen tilanne osiin: 1) mitä onnistuminen edellytti, 2) mitkä asiat mahdollistivat sinulle onnistumisen kokemuksen siinä tilanteessa? Esimerkiksi millainen mieliala, aihepiiri, seura, aika ja paikka tai millaiset työtavat sekä olosuhteet vaikuttivat onnistumiseen?

Lopuksi kannattaa miettiä, miten voisit toimia jatkossa, jotta voisit tuntea vastaavanlaisia kokemuksia. Jos tiedät, mitkä tekijät vaikuttivat onnistumisen tunteen syntymiseen, voit hakeutua onnistumisten äärelle.

Ja muista onnistumisten jälkeen kiittää itseäsi rehellisesti! Älä vähättele, vaan anna arvo tekemisellesi. Sinun ei tarvitse olla täydellinen.

Nainen hymyilee ja nauttii maisemasta.

Kerro onnistumisesta

Onnistumisen kokemuksesta kertominen helpottaa kokemuksen analysointia. Kerro onnistumisesta kaverille, äänitä tarinasi tai kirjoita vaikka pari riviä muistiinpanoja.
Kokemuksen purkaminen omin sanoin auttaa konkretisoimaan, mistä olet kiinnostunut ja mistä innostut. Kaveri voi antaa palautetta, ja jutellessa voitte huomata uusia taitoja molempien osaamisesta.

Kerää muistiinpanot kaikesta kokemuksesta ja osaamisesta

Yksinkertainen mutta toimiva harjoitus oman osaamisen sanoittamiseksi on kerätä post-it -lapuille taitoja, kokemuksia ja onnistumisia. Ota huomioon, että osaamista kertyy kaikilta elämänalueilta.

Käy läpi koulutuksen ja työkokemuksen lisäksi ainakin seuraavat teemat: harrastukset, järjestö- ja vapaaehtoistyö, projektit, vaihto-opiskelu, reppureissukokemukset, lisäopinnot ja kurssit, kielitaito, IT-taidot ja lopputyön aihe. Huomioi myös vuorovaikutustaidot, persoonallisuuspiirteesi ja tunnetaidot.

Kokoa muistiinpanot esim. mind map -kartaksi. Säilytä muistiinpanot, sillä niistä on apua, kun kirjoitat työhakemusta.

Seuraa motivaatiota – siitä kehittyy vahvuutesi

Fiksut työnantajat eivät etsi työntekijöitä, jotka osaavat kaiken. Nykyisin korostetaan enemmän sitä, että työntekijällä on kyvykkyyttä kehittyä. Älä lannistu, jos tuntuu, että selkeiden vahvuuksien tarjoaminen työnhakutilanteessa on hankalaa. Mieti silloin onnistumisten lisäksi, mitä haluat oppia.

Sinulle on lyhyenkin urapolun aikana kertynyt monenlaista osaamista. Jotkut taidot ovat pieniä jyviä, jotka ovat vielä kehittymässä. Toiset taidot huomaat jo selkeämmin. Ne ovat kuin kirkkaita kiviä eli asioita, joista olet kiinnostunut. Seuraa mielenkiinnon kohteita, sillä niistä voi jalostua timanttisia vahvuuksia.

Mari Karjalainen

Europassi nettisivuston Tarinat-osiossa on julkaistu kolmen jutun sarja uraansa aloitteleville työnhakijoille. Kokeneempienkin kannattaa tutustua. Europassi toivottaa onnea kaikille työnhakijoille!

Kommentit(0)

Lisää kommentti

Kommentointiohje

Julkaisemme lyhyitä, enintään noin 300 sanan pituisia kommentteja, joiden sisältö liittyy kirjoituksen aiheeseen. Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua. Tarkistaminen ja julkaisu tapahtuu arkisin virka-aikana. Kommentit julkaistaan joko sellaisenaan tai jätetään julkaisematta, kommentteja ei muokata. Julkaisun jälkeen kommentit listautuvat kirjoituksen alle aikajärjestyksessä.

Julkaisemme asialliset kommentit, jotka eivät riko lakia eivätkä hyviä tapoja. Kommenteissa ei saa esimerkiksi:

  • esittää rasistisia tai asiattomia kommentteja
  • yllyttää väkivaltaan tai rikokseen
  • esittää laitonta tai loukkaavaa materiaalia
  • julkaista toisen yksityisyyttä koskevia tietoja
  • julkaista tekijänoikeuksin suojattua materiaalia
  • linkittää muualla verkossa aineistoon, joka ei tue keskustelun aihetta tai on muuten asiaton
  • markkinoida tai mainostaa
  • massapostittaa puheenvuoroja tai lausuntoja.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista. Sivuston ylläpidosta ja kommenttien tarkistuksesta vastaa Opetushallitus, europassi@oph.fi.

Nimi:  
Kommentti:  
Varmistus: Paljonko on kymmenen plus nolla?

Vastaus:  

Tällä kysymyksellä pyritään estämään lomakkeen automatisoitu käyttö.
Kommentti ilmestyy sivulle vasta hyväksynnän jälkeen.
Kommentin lähettäminen edellyttää selaimen evästeiden sallimisen. Evästeet voi sallia selaimen asetuksista.