Vapaa liikkuvuus EU:ssa – Liiku sinäkin!

Maaria TirriVuonna 2004 voimaan tullut direktiivi Euroopan unionin kansalaisten ja heidän perheenjäsentensä oikeudesta liikkua ja oleskella vapaasti jäsenvaltioiden alueella on todennäköisesti tuttu monille ihmisille. Pähkinänkuoressa tämä tarkoittaa, että Euroopan unionin kansalaisilla on oikeus vapaasti matkustaa toiseen jäsenvaltioon alle kolmeksi kuukaudeksi esittämällä voimassa oleva henkilötodistus tai passi. Kuka tahansa, joka on anonut viisumia ja säheltänyt hallinnollisten muodollisuuksien kanssa ennen matkaa ulkomaille, osaa arvostaa vapaan liikkuvuuden periaatetta. Periaate voidaan siis nähdä hyödyllisenä, mutta entä käytäntö? Mitä EU:n vapaan liikkuvuuden direktiivi tarkoittaa käytännössä EU:n kansalaiselle? Mitä se on tarkoittanut minulle?

Paljon, on vastaus.

Suomalaisia korkeakouluopiskelijoita kannustetaan lähtemään ulkomaille kartuttamaan kielitaitoa, työkokemusta ja muiden kulttuurien tuntemusta. Minua ei tarvinnut paljoa maanitella. Kieltenopiskelijana minua ei ainoastaan kannustettu lähtemään ulkomaille, vaan minut jopa pakotettiin. Kieliharjoittelu ulkomailla on pakollinen osa sekä pääaineopintojani ranskan kieltä että sivuaineopintojani italian kieltä. Loppupeleissä lähdin myös useampaan kuin kahteen pakolliseen kieliharjoitteluun ulkomaille. Miksi? Koska minulle tarjoutui useampaan otteeseen mahdollisuus, josta en halunnut kieltäytyä.

Opintojeni aikana olen ollut kesätöissä pikkukaupungissa Burgundissa Ranskassa, jossa työskentelin logistiikan parissa. Olen myös ollut korkeakouluharjoittelijana Suomen puolustusasiamiestoimistolla Pariisissa, jossa tutustuin lähemmin puolustuspolitiikkaan. Olin Etelä-Ranskan lämmössä Erasmus-vaihdossa erään ihanan syyslukukauden ajan. Lisäksi olin myös harjoittelussa Réunion saarella, joka on osa Ranskaa (ja EU:ta), mutta sijaitsee Tyynellä valtamerellä. Tutustuin paikallisen lehden toimintaan tällä paratiisimaisella saarella. Pohjois-Italiassa olen taasen ollut Erasmus-harjoittelijana järjestämässä kansainvälistä kesäkurssia. Pääsin kyseisen kesän aikana mm. kättelemään viittä Nobel-palkinnon voittajaa.

En voisi kuvitellakaan opiskeluaikaani ilman arvokkaita kokemuksia ulkomailla. Jokaiselle ulkomaanjaksolle olen myös löytänyt rahoituksen. Joko työnantajani, yliopistoni, jokin säätiö tai sitten Erasmus-apuraha on taannut minulle toimeentulon ulkomailla. EU:n vapaa liikkuvuus on tarkoittanut minulle sitä, että olen voinut vaivattomasti liikkua vaihto- ja harjoittelumahdollisuuksien perässä. Paikan saatuani minun ei ole tarvinnut stressata viisumin hakemisesta tai muista hallinnollisista muodollisuuksista. Olen ollut vapaa liikkumaan rajojen yli EU:ssa – jopa Tyynelle valtamerelle asti.

Mikset sinäkin?

Teksti: Maaria Tirri, Europassin harjoittelija
Kuva: Aino Henriksson

Miksi lähteä ulkomaille?

Lue myös miksi Matti Minkkinen lähti Lontooseen: http://www.europass.fi/tarinat/sattuman_kautta_lontooseen - ja mikä sai Jenni Ripatin innostumaan ulkomaanjaksosta: http://www.europass.fi/tarinat/itsevarmuutta_ulkomailta

Maaria TirriSuomalaisia korkeakouluopiskelijoita kannustetaan lähtemään ulkomaille kartuttamaan kielitaitoa, työkokemusta ja muiden kulttuurien tuntemusta.Vapaa liikkuvuus EU:ssa helpottaa tätä suunnattomasti.

Kommentit(0)

Lisää kommentti

Kommentointiohje

Julkaisemme lyhyitä, enintään noin 300 sanan pituisia kommentteja, joiden sisältö liittyy kirjoituksen aiheeseen. Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua. Tarkistaminen ja julkaisu tapahtuu arkisin virka-aikana. Kommentit julkaistaan joko sellaisenaan tai jätetään julkaisematta, kommentteja ei muokata. Julkaisun jälkeen kommentit listautuvat kirjoituksen alle aikajärjestyksessä.

Julkaisemme asialliset kommentit, jotka eivät riko lakia eivätkä hyviä tapoja. Kommenteissa ei saa esimerkiksi:

  • esittää rasistisia tai asiattomia kommentteja
  • yllyttää väkivaltaan tai rikokseen
  • esittää laitonta tai loukkaavaa materiaalia
  • julkaista toisen yksityisyyttä koskevia tietoja
  • julkaista tekijänoikeuksin suojattua materiaalia
  • linkittää muualla verkossa aineistoon, joka ei tue keskustelun aihetta tai on muuten asiaton
  • markkinoida tai mainostaa
  • massapostittaa puheenvuoroja tai lausuntoja.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista. Sivuston ylläpidosta ja kommenttien tarkistuksesta vastaa Opetushallitus, europassi@oph.fi.

Nimi:  
Kommentti:  
Varmistus: Paljonko on yhdeksän miinus nolla?

Vastaus:  

Tällä kysymyksellä pyritään estämään lomakkeen automatisoitu käyttö.
Kommentti ilmestyy sivulle vasta hyväksynnän jälkeen.
Kommentin lähettäminen edellyttää selaimen evästeiden sallimisen. Evästeet voi sallia selaimen asetuksista.