Är 2016 ditt år? 10 nyårslöften som förbättrar ditt liv

Många anser att ett nytt år är en bra möjlighet att börja på nytt, sträva efter hälsosammare levnadsvanor och bli på alla sätt en bättre människa. Jag är inget undantag och skriver alltid upp nyårslöften i början av året som jag sedan försöker hålla i minnet under hela året.

I år 2015 fyllde Europass tio år. Med tanke på denna fina ålder samt traditionen att skriva nyårslöften skall jag skriva tio stycken nyårslöften för året 2016.

Europass
Jag var med då Europass fyllde tio år. Europass fick från mig också en liten gåva och ett gulligt kort, helt enligt mina nyårslöften.

Några av dessa är splitternya medan andra har visat sig nyttiga redan tidigare:

 1. Jag skall skaffa en ”lycklighetsburk”. Jag skall skriva positiva saker på papperslappar och sedan fylla burken med dessa lappar. Lapparna kan vara allt från en framgångsrik arbetsuppgift till vackra blommor på bordet. Den 31.12.2016 skall jag gå igenom lapparna (som är hoppeligen många) för att fundera på allt härligt som har hänt under det gångna året. Elizabeth Gilberts happiness jar project fungerade som min inspirationskälla.
 2. Jag funderar ofta på vad jag borde göra på fritiden. Det finns så många lockande alternativ och man hinner inte göra allt. Jag läste en gång att de saker som vi gillade som barn ger oss oftast också glädje som vuxna. Med tanke på detta skall jag återvända till mina barndoms hobbyer, d.v.s. att jag skall återvända till oljemålning och balettdans, båda en gång i veckan.
 3. Jag skall ringa min mamma två gånger i veckan. I framtiden kommer det en dag då jag skulle ge vad som helst för att höra hennes röst.
 4. Jag skall skicka varje vecka positiv feedback till företag och skicka brev och paket till nära och kära en gång i månaden. Jag gjorde detta i fjol och det var härligt – för alla parter.
 5. Jag skall läsa en bok i månaden. Förra året hände det på nytt: jag läste ingenting i flera månader och sedan plötsligt läste jag fyra böcker i en vecka. Nu satsar jag på regelbundenhet. Jag har redan samlat en härlig lista på böcker som jag skall läsa. Som alla vet, har läsning många fördelar. Den kan bl.a. hålla hjärnan skarp, hjälpa att sova bättre och göra läsaren mera empatisk, som artikeln i Huffington Post påpekar.
 6. Jag skall alltid be om feedback och tips när jag inte får en arbetsplats. Jag har fått många förbättringsförslag angående min meritförteckning samt ansökning från intervjuare – när jag har vågat be om det.
 7. Jag skall göra frivilligarbete två gånger i månaden för Röda Korset. Forskning har visat att frivilligarbete är nyttigt för den mentala hälsan och det allmänna välbefinnandet. Frivilligarbete förebygger bl.a. ensamhet och depression – och gör världen bättre steg för steg.
 8. Jag skall sova 8 timmar varje natt. Som denna artikel i U.S.News visar, påverkar sömnbristen människan på många sätt, t.ex. genom att försvaga de kognitiva färdigheterna.
 9. Jag skall skapa tre nya evenemang under året 2016. Jag har bestämt att jag själv skall vara den förändring som jag vill se i världen. Jag älskar själv trevliga evenemang och traditioner så jag borde också skapa dem.
 10. Jag skall fara på ett kulturevenemang i månaden. Jag älskar konstutställningar och teaterpjäser men jag stannar ganska ofta hemma på soffan. Nu är det dags för en förändring!

Jag har märkt att jag lyckas med mina nyårslöften då jag följer vissa grundregler. Jag gör mina löften 1)precisa 2) nåbara och 3) behagliga. Allmänt sagt strävar jag efter enkla och trevliga mål som gör livet rikare. Det är ett ganska fint mål i livet, skulle jag säga.

Text och foto: Maaria Tirri

Maaria Tirri är innehållsleverantör för Europass.

Ofta innebär nyårslöften att man slopar allt som är läckert och gör livet dystert. Inte denna gång. Läs mera om nyårslöften som innebär både glädje och nytta.

Kommentar(0)

Lägg till kommentar

Regler för kommentering

Vi publicerar korta kommentarer (maxlängd 300 ord) som är förknippade med textens tema. Kommentarerna granskas innan publicering. Granskningen och publiceringen sker på vardagar under tjänstetid. Kommentarerna publiceras antingen som sådana eller lämnas opublicerade, de redigeras inte. När kommentarerna publiceras syns de under texten i kronologisk ordning.

Vi publicerar kommentarer som inte bryter mot lag eller goda seder. I kommentarerna får man t.ex. inte

 • framföra rasistiska eller osakliga kommentarer
 • uppvigla till våld eller brott
 • förete olagligt eller kränkande material
 • publicera information om någon annans privatliv
 • publicera upphovsrättsligt skyddat material
 • publicera länkar till annat material som inte relaterar till diskussionsämnet eller annars är osakligt
 • marknadsföra eller göra reklam
 • massposta inlägg eller uttalanden.

Sådana kommentarer som strider mot anvisningarna publiceras inte. Webbplatsen underhålls och kommentarerna granskas av Utbildningsstyrelsen, europassi@oph.fi.

Namn:  
Kommentar:  
Bekräftelse: Vad är fem plus två?

Svar:  

Med denna fråga försöker vi hindra automatisk användning av blanketten
Kommentarer publiceras först efter godkännande
För att kommentera måste din webbläsare tillåta cookies. Du kan acceptera cookies via webbläsarens inställningar.