Att söka jobb: ett riktigt projekt

Jag insåg under våren att jag måste få arbete. En arbetsplats för vuxna, skulle jag kunna tillägga. Min förlängda studietid vid universitet skulle strax ta slut och jag skulle vara tvungen att förflytta mig till den vuxna världen. Tryggheten som studierna hade erbjudit skulle strax tas bort från mig. ”Är det kallt där ute?”, undrade jag då jag tänkte på arbetslivet.

Under mitt liv har jag haft flera sommarjobb, praktikplatser och arbetsplatser på deltid. Trots detta, har jag aldrig haft fast anställning. Å andra sidan är världen idag så full av retningar, förändringar och tillfälliga omständigheter att den ”normala” tjänstetiden på 09-16 känns rätt så utopistisk.

Det är dock klart att viljan att få arbete är en mycket annorlunda sak än att de facto få det. Det är svårt att hitta arbete i dagens värld, detta är ingen hemlighet. Många människor som är klokare, mera utbildade och på alla sätt mera begåvade än jag är nuförtiden arbetslösa. Vad skulle göra mig något annorlunda? Jag tjänar inte en arbetsplats något mera än alla andra i världen. Jag kan dock hitta några saker i min situation som skulle kunna förbättra mina chanser att få sysselsättning.

1. Jag färdig att flytta vart som helst efter ett intressant jobb.
2. Jag är flexibel gällande arbetets innehåll.
3. Jag är språkkunnig.

Livserfarenheten har lyckligtvis också medfört ökad självkännedom. Jag känner mig själv tillräckligt väl att jag vet nuförtiden vad som motiverar mig. Jag har märkt att då jag omvandlar något arbetsamt, ångestfullt och ansträngande till ett projekt, känns det genast mycket mera tilltalande. På grund av detta bestämde jag att utnyttja detta välfungerande mönster också angående arbetslivet. Jag bestämde att jag skulle omvandla mitt sökande av en arbetsplats till ett riktigt projekt. En eftermiddag i april skapade jag ”Projekt: Maarias arbetsplats 2016”- filen på min dator, tillfogade sökta arbetsplatser i en Excel fil, skrev upp mål angående mitt projekt och bad mina bekantar om tips. Jag bestämde att deadlinen för slutförandet av projektet skulle vara oktober 2016.

Maaria Tirri
Lyckligtvis har Maaria Tirri också hunnit njuta av sommaren i Finland.

Under detta projekt har jag besökt till exempel de vägledningstjänster som mitt universitet erbjuder, frågat mina bekantar att hålla ögonen öppna för intressanta arbetsplatser och skapat rutiner för mig själv. Förutom detta har jag också varit i kontakt med intressanta arbetsgivare och skickat in öppna ansökningar. Dessutom har jag anslutit mig till olika möjligtvis nyttiga grupper och nätverk. Det som har visat sig vara det allra nyttigaste sättet har varit att be arbetsgivaren om feedback. Genom detta har jag fått å ena sidan förstärkning angående mina starka sidor som sökande och å andra sidan förslag för att förbättra vissa detaljer och sätt att uttrycka mig själv.

Under den förgångna våren och sommaren har jag skickat in 46 arbetsansökningar. Har jag haft framgång? Nej, jag har inte fått arbete. Jag har trots allt fått positiv feedback, inbjudningar till intervju och många förklaringar om den dåliga ekonomiska situationen. Att inte få arbetsplatsen har faktiskt blivit vardagligt. Men det finns också värre saker än att vara del av majoriteten som måste anstränga sig för att hitta jobb. Om inget annat, åtminstone växer mängden mänsklighet, empati och ömhet hos en individ i sådana situationer.

Sist och slutligen hittar jag säkerligen den rätta arbetsplatsen för mig. Tills dess kan jag ta hand om min Excel fil. Jag har också hört att man blir snabbt van vid kylan ute. Snart tar jag själv reda på det.

Maaria Tirri är innehållsleverantör för Europass.

Att hitta arbete har blivit allt svårare i dagens samhälle. Maaria Tirri har bestämt att omvandla denna jakt till ett projekt för att göra saken behagligare. Läs vidare för att veta hur hon har lyckats.Maaria Tirri

Kommentar(0)

Lägg till kommentar

Regler för kommentering

Vi publicerar korta kommentarer (maxlängd 300 ord) som är förknippade med textens tema. Kommentarerna granskas innan publicering. Granskningen och publiceringen sker på vardagar under tjänstetid. Kommentarerna publiceras antingen som sådana eller lämnas opublicerade, de redigeras inte. När kommentarerna publiceras syns de under texten i kronologisk ordning.

Vi publicerar kommentarer som inte bryter mot lag eller goda seder. I kommentarerna får man t.ex. inte

  • framföra rasistiska eller osakliga kommentarer
  • uppvigla till våld eller brott
  • förete olagligt eller kränkande material
  • publicera information om någon annans privatliv
  • publicera upphovsrättsligt skyddat material
  • publicera länkar till annat material som inte relaterar till diskussionsämnet eller annars är osakligt
  • marknadsföra eller göra reklam
  • massposta inlägg eller uttalanden.

Sådana kommentarer som strider mot anvisningarna publiceras inte. Webbplatsen underhålls och kommentarerna granskas av Utbildningsstyrelsen, europassi@oph.fi.

Namn:  
Kommentar:  
Bekräftelse: Vad är fyra minus fyra?

Svar:  

Med denna fråga försöker vi hindra automatisk användning av blanketten
Kommentarer publiceras först efter godkännande
För att kommentera måste din webbläsare tillåta cookies. Du kan acceptera cookies via webbläsarens inställningar.