Hemma i två världar

Bijay Baniya har gjort allt möjligt: städat på Sverigebåten, delat ut gratistidningar, undervisat i naturvetenskap i en skola i Helsingfors. Och naturligtvis lett företag.

Nepalesiskes Baniya kom till Finland 2004 som 19-åring, eftersom han under en längre tid drömt om att studera utomlands. Baniya hittade Finland på nätet. Han tog tillfället i akt att studera gratis på engelska.

Foto: Samuli Siirala

När Baniya reste till Finland hade han aldrig varit utanför Nepal och Indien. Han kom till Varkaus när hösten var som vackrast. ”Läraren tog en grupp internationella studerande till sin stuga. Landskapet såg ut som ett vykort: det klara vattnet i sjön, de färggranna löven i träden”, minns Baniya.

Så småningom upptäckte han att löven faller av träden och ersätts av vintermörkret. Finland gjorde ett djupt första intryck på Baniya, men eftersom han var van vid vimlet i sin hemstad Bhairahawa i södra Nepal konstaterade han att Varkaus är alldeles för litet för honom. Baniya flyttade till Helsingfors och efter det har huvudstadsregionen varit hans hem.

Världsförbättrare

När Baniya beskriver Finland som rena lotterivinsten för honom, är det svårt att tänka på det som en kliché. Baniya har tagit examen vid en yrkeshögskola och Aalto-universitetet och haft framgång i affärslivet.

När man samtalar med Baniya märker man att han kan utnyttja de möjligheter han fått. I början av sin karriär fick han ett sjukledighetsvikariat som försäljningschef på ett företag. Baniya gjorde ett så gott arbete att han utsågs till företagets VD i Finland då företagets VD flyttade till Tyskland. Då hade Baniya arbetat fem månader på företaget. På några år började företaget gå med vinst.

För närvarande är Baniya VD för ett IT-företag i Helsingfors. ”Jag gillar finländarnas effektivitet och exakthet. Finländarna är också vana vid att arbeta självständigt: jag kan leda arbetstagarna på en allmän nivå, och behöver inte övervaka dem hela tiden.”

Baniya poängterar att förutom att gagna företaget bidrar han även till samhället genom ett gott ledarskap. ”Jag skapar arbetsplatser. Jag kan även hjälpa andra företagare med invandrarbakgrund att göra detsamma. Jag vill förbättra världen!”

Baniya har också gett handledning åt andra nepaleser som bor i Finland. Han berättar att då han föregår som gott exempel, vågar även andra bli företagare.

Baniya betonar invandrarnas potential till att bli företagare: ”Att flytta till Finland kräver stort mod. Med samma mod kan invandrarna skapa möjligheter för sig själva och till slut även sysselsätta andra.”

Baniya prisar den finländska arbetskulturen, men anmärker att det fortfarande finns utrymme för förbättringar i fråga om försäljningskompetens. Baniya tar sin kaffekopp och påpekar att finländare skulle tveka om de skulle försöka sälja en kaffekopp. ”Finländarna har svårt att berömma något, att säga att det här är världens bästa kaffekopp – även om den är det. En försäljare ska vara entusiastisk över sin produkt för att kunna övertyga köparen.”

Baniya har egen erfarenhet av försäljning. Även som företagets VD har han sålt programvara till andra företag per telefon. I början var han lite osäker på grund av sin brytning. Han var rädd att kunderna skulle slänga på luren, eftersom han talar finska med liten brytning. ”Jag blev överraskad då det visade sig att det var till min fördel: jag skiljde mig från de övriga som ringde”, berättar Baniya. ”Jag vände svårigheten till en fördel, och jag uppmuntrar alla invandrare att göra likadant. Alla måsta hitta sin egen starka sida.”

Foto: Samuli Siirala

Skapa nätverk

Baniya uppmanar invandrare som drömmer om entreprenörskap att lära sig finska så fort som möjligt. Hans övriga råd lämpar sig lika bra för infödda finländare. ”Skapa nätverk, eftersom de öppnar möjligheter. Arbetspraktiker ger goda möjligheter och genom dem kan man bekanta sig med den finländska arbetskulturen.”

Man måste också ha rätt attityd: om man inte tror på framgång, får man ingen framgång. Om den första planen inte fungerar, måste man tänka på något annat. ”Det tycks vara svårt för finländare att ta risker. De har bra idéer, men man kanske gör planer under flera år. Man måste ta itu!”

Baniya uppmuntrar även finländska företagare att anställa invandrare. ”Invandrare känner två olika världar. De kan se – och skapa – flera möjligheter.”

Baniya betonar att Finland behöver invandrare: särskilt önskar han att man skulle locka allt fler invandrare med högskoleutbildning. Här anmärker han åter att finländarna är så anspråkslösa i fråga om marknadsföring. ”Man kan inte sälja de utmärkta förhållandena är här.”

Text: Juha Rudanko

Foto: Samuli Siirala

Invandrare har en stor potential till entreprenörskap, sägerberättar nepalesen Bijay Baniya.

Kommentar(0)

Lägg till kommentar

Regler för kommentering

Vi publicerar korta kommentarer (maxlängd 300 ord) som är förknippade med textens tema. Kommentarerna granskas innan publicering. Granskningen och publiceringen sker på vardagar under tjänstetid. Kommentarerna publiceras antingen som sådana eller lämnas opublicerade, de redigeras inte. När kommentarerna publiceras syns de under texten i kronologisk ordning.

Vi publicerar kommentarer som inte bryter mot lag eller goda seder. I kommentarerna får man t.ex. inte

  • framföra rasistiska eller osakliga kommentarer
  • uppvigla till våld eller brott
  • förete olagligt eller kränkande material
  • publicera information om någon annans privatliv
  • publicera upphovsrättsligt skyddat material
  • publicera länkar till annat material som inte relaterar till diskussionsämnet eller annars är osakligt
  • marknadsföra eller göra reklam
  • massposta inlägg eller uttalanden.

Sådana kommentarer som strider mot anvisningarna publiceras inte. Webbplatsen underhålls och kommentarerna granskas av Utbildningsstyrelsen, europassi@oph.fi.

Namn:  
Kommentar:  
Bekräftelse: Vad är tre plus noll?

Svar:  

Med denna fråga försöker vi hindra automatisk användning av blanketten
Kommentarer publiceras först efter godkännande
För att kommentera måste din webbläsare tillåta cookies. Du kan acceptera cookies via webbläsarens inställningar.