Smittsamma känslor

- Vad tar jag med mig till ett rum?

Jag har alltid tyckt om att reflektera, fundera och diskutera. På sistone har jag gjort det särdeles ofta. Jag har t.ex. talat med vänner om vad vi tar med oss då vi stiger in. Nu talar jag inte om godis eller nyttiga kunskaper, utan om känslor och en viss atmosfär. Och du, vad för du med dig till en situation? Optimism, värme, en positiv anda – eller kanske en kuvad atmosfär?

Forskning har visat att känslor är smittsamma. BrainCrafts video “Är dina känslor smittsamma?” (Are Your Emotions Contagious?), påvisar att en människas känslor ofta smittas. Av denna anledning kan både negativa och positiva känslor sprida sig som influensa. Troligtvis kan alla komma på en individ som ständigt sprider glädje och en uppmuntrande atmosfär runtom sig. På samma sätt känner alla förmodligen också någon som sprider nedstämdhet och negativa känslor runtom sig. Med andra ord är våra känslor inte endast våra egna. Våra känslor påverkar inte endast vår egen stämning utan också andras stämning. Och när man tänker på detta är det ett ganska stort ansvar.

Maaria Tirri

Som en form av empati försöker människorna imitera andras sinnestillstånd, miner och beteende och svara på dem. Jag har hört från mina kolleger, familjemedlemmar och vänner att jag sprider en varm, positiv och energisk atmosfär i min omgivning. Detta gläder mig speciellt mycket för att jag har medvetet försökt åstadkomma detta. Jag har alltid varit en energisk optimist men jag har också medvetet försökt sprida positivitet och en trevlig atmosfär runt mig. När allt kommer omkring: varför skulle man inte vilja göra livet lättare och bättre för andra?

Jag försöker vara speciellt medveten om den sinnesstämning och atmosfär som jag sprider på arbetsplatsen. Vanligtvis tillbringar människorna mycket tid på arbetsplatsen så det handlar inte om en obetydlig tidsperiod. Själv vill jag vara omgiven av positiv energi och glädjande känslor, så jag vill absolut få till stånd detta också för andra människor. Jag har bestämt mig att ”bli den förändring som jag vill se i världen”, som Mahatma Gandhi förespråkade.

Med andra ord, borde de som är nedstämda låtsas vara ytterst nöjda för andras skull? Nej, är svaret. I stället är medvetenheten om att känslorna är smittsamma viktig. Detta är speciellt betydelsefullt för de individer som ständigt sprider en negativ anda och förflackar atmosfären. Genom att vara medveten om att känslorna sprider sig, kan en individ kanske ännu en gång avväga nedslående kommentarer eller hålla tillbaka vissa pessimistiska åsikter vid kaffebordet. Jag talade nyligen med mina vänner om nyårslöften och en av mina vänner har faktiskt bestämt att göra just detta. Hon har bestämt att inte nedslå andra och försämra atmosfären runtom sig med små bitande kommentarer under året 2016. Enligt min åsikt är detta ett fint nyårslöfte.

Maaria Tirri on är innehållsleverantör för Europass.

Text: Maaria Tirri

Fotografi: Amanda Lehtola

Enligt forskare kan känslor vara ytterst smittsamma. Vilka känslor sprider du på arbetsplatsen och hemma?

Kommentar(0)

Lägg till kommentar

Regler för kommentering

Vi publicerar korta kommentarer (maxlängd 300 ord) som är förknippade med textens tema. Kommentarerna granskas innan publicering. Granskningen och publiceringen sker på vardagar under tjänstetid. Kommentarerna publiceras antingen som sådana eller lämnas opublicerade, de redigeras inte. När kommentarerna publiceras syns de under texten i kronologisk ordning.

Vi publicerar kommentarer som inte bryter mot lag eller goda seder. I kommentarerna får man t.ex. inte

  • framföra rasistiska eller osakliga kommentarer
  • uppvigla till våld eller brott
  • förete olagligt eller kränkande material
  • publicera information om någon annans privatliv
  • publicera upphovsrättsligt skyddat material
  • publicera länkar till annat material som inte relaterar till diskussionsämnet eller annars är osakligt
  • marknadsföra eller göra reklam
  • massposta inlägg eller uttalanden.

Sådana kommentarer som strider mot anvisningarna publiceras inte. Webbplatsen underhålls och kommentarerna granskas av Utbildningsstyrelsen, europassi@oph.fi.

Namn:  
Kommentar:  
Bekräftelse: Vad är ett plus fyra?

Svar:  

Med denna fråga försöker vi hindra automatisk användning av blanketten
Kommentarer publiceras först efter godkännande
För att kommentera måste din webbläsare tillåta cookies. Du kan acceptera cookies via webbläsarens inställningar.