Italialainen itsenäistyi Suomessa

Italialainen Stefano de Luca opiskelee Suomessa kolmatta kertaa. Vasta ulkomailla hän tunsi itsensä erityisesti italialaiseksi.

”Itsenäistyminen on vaikeaa italialaisille nuorille. Monet asuvat vanhempiensa luona kolmi- nelikymppisiksi asti”, Stefano De Luca sanoo. De Lucalle itselleen itsenäistyminen ei ollut vaikeaa, sillä hänen vanhempansa kannustivat häntä lähtemään lukiolaisena vaihto-oppilaaksi. Vanhemmat halusivat, että De Luca hyödyntää mahdollisuuden asua ulkomailla.

De Luca päätyi Ilmajoelle. Suomi tuntui riittävän erilaiselta, eikä De Lucalla ollut maasta juurikaan käsitystä etukäteen.

Kahdeksan vuotta myöhemmin De Luca on taas Suomessa, tällä kertaa suorittamassa kaksivuotista maisterin tutkintoa kansainvälisessä politiikassa Tampereen yliopistossa.

”Suuntani on ollut pohjoinen!” De Luca nauraa.

Italialainen Stefano de Luca

Venäjä houkutteli Tampereelle

”Ensimmäiset kuukaudet vaihto-oppilaana olivat hirveän vaikeita. Oppitunnit lukiossa olivat suomeksi, enkä ymmärtänyt opetuksesta mitään, mutta yritin kirjoittaa kaiken ylös. Kolme vuotta myöhemmin aloin jo ymmärtää, mitä olin kirjoittanut!” De Luca sanoo virheettömällä suomen kielellä.

Lukion jälkeen De Luca opiskeli kansainvälisiä suhteita Triesten yliopistossa Pohjois-Italiassa.

”Mietin, mitä tekisin valmistuttuani. Osasin jo suomea, joten ajattelin, että pohjoinen ulottuvuus olisi hyvin hallussa jos opettelisin myös ruotsia ja venäjää”.

De Luca suunnitteli vaihto-opiskeluvuotta Ruotsissa – mutta päätyi lopulta Åbo Akademiin vuonna 2006. Ruotsinkielisessä oppilaitoksessa De Luca oppi myös toisen kotimaisen perusteet.

Turun vuoden jälkeen De Luca oli jo jatkamassa opintojaan Italiassa, kunnes huomasi houkuttelevan maisteriohjelman Tampereen yliopistossa. Ohjelma keskittyy Venäjään ja EU-politiikkaan – juuri niihin aiheisiin, joista De Luca on kiinnostunut. Tampere on vuoden ajan ollut De Lucan kolmas kotikaupunki Suomessa.

Omaa ajattelua opiskelussa

Kaksivuotisessa maisteriohjelmassa opiskelu on De Lucan mukaan intensiivistä. ”Heti opintojen alussa professori kysyi, että mistä aiot kirjoittaa gradun!”

De Luca nauttii suomalaisessa opiskelutavassa siitä, että se kannustaa itsenäiseen ajatteluun. De Lucan mukaan Italiassa opetuksessa tarjotaan valtava määrä tietoa, mutta opetus on opettajalähtöistä. Suomessa pääsee tekemään enemmän itsenäistä tutkimusta. ”Täällä täytyy olla itse aktiivinen”.

De Lucan vuosikurssilla on yhteensä vain viisi opiskelijaa, joten ryhmä on tiivis. De Luca on selvästi tyytyväinen valintaansa.

”Kaipaan tosin italialaista kahvilakulttuuria. Täällä oli shokki, että monet kahvilat menevät neljältä kiinni. Pääsen silloin yliopistolta; minne voisin mennä istumaan kaverieni kanssa?” De Luca ihmettelee.

Italiasta De Luca kaipaa myös rakkaita ihmisiä ja paikkoja – mutta sanoo ikävöivänsä Suomea silloin, kun vierailee Italiassa. ”Italiassa kaipaan rennompaa oloa, joka Suomessa tulee. Ehkä ajatellaan, että italialaiset ottavat kaiken rennosti, mutta Pohjois-Italiassa ihmisillä on elämässään liian kiivas tahti”, De Luca kuvaa.

De Luca haluaisi jäädä Suomeen sen jälkeen, kun hän valmistuu kesällä 2011. Silti hän sanoo, että on vasta ulkomailla asuessaan tuntenut itsensä nimenomaan italialaiseksi. Italiassa eri alueiden erot ovat niin suuria, että ihmiset identifioivat enemmän oman alueensa kuin koko maan kanssa.

”Ulkomailla myös huomaa, kuinka valtavasti kulttuuria ja historiaa Italialla on”.